понеділок, 25 травня 2020 р.


Топ 5 галерей і мистецьких музеїв
Проекту “Галерея 101” виповнився рік. На даний момент мені вдалося відвідати 46 галереї у 27-х містах та 20-ти країнах.  І зараз я б хотіла поділитися з вами моїм топ 5 мистецьких галерей та музеїв, які подарують вам бурю емоцій та насолоди, якщо ви їх відвідаєте.
№1  “Mudam”, Luxemburg
https://www.mudam.lu/en
Мудам – ​​це головний музей сучасного мистецтва Люксембургу, який прагне репрезентувати кожну мистецьку дисципліну та бути відкритим для всього світу. Його колекція і програма відображають сучасні мистецькі тенденції та слідкують за виникненням нових художніх практик у національному та міжнародному масштабі.
Будівля музею спроектована знаменитим китайсько-американськоим архітектором Ієхо Мін Пей і є чудовим діалогом між природним та історичним середовищем.

Ключові слова проекту: свобода, інновація, критичний розум, і все це, не позбавлене гумору. Програма музею спрямована на відображення не лише способу сучасного мислення, але й естетичної мови майбутнього, що приходить. Колекція Мудама представляє сучасне мистецтво у всіх його технічних та естетичних формах та є відкритими для будь-якої художньої дисципліни: живопис, рисунок, скульптура, фотографія, а також дизайн, мода, графічний дизайн та нові медіа…“. – Текст перекладено та доповнено, взято з сайту музею. 

Мудам – перший в топ галерей та арт-музеїв! Як на мене – це ідеальний мистецький простір, починаючи від продуманих до дрібниць деталей самої будівлі та закінчуючи ретельно відібраними експозиціями. Також мене вразило наскільки багато уваги приділяється освітній діяльності!
№2 “MOCAK” Krakow, Poland
https://en.mocak.pl
Цей музей я відвідала зовсім недавно. І хоча це були найхолодніші вихідні за всю зиму, ідучи з галереї додому, від вражень, я навіть не відчувала холоду. Тож можете уявити “силу” експозицій представлених у MOCAK.
“Програма Музею сучасного мистецтва у Кракові, MOCAK, яка діє з 1 лютого 2010 року та охоплює сфери найсучаснішого міжнародного мистецтва, має освітні, дослідницькі та видавничі проекти. Дві найважливіші цілі MOCAK: представлення мистецтва двох останніх десятиліть у контексті післявоєнного авангарду та концептуального мистецтва, а також обгрунтування створення мистецтва, висвітлюючи його пізнавальну та етичну цінність та її зв’язок з повсякденною реальністю.” – текст частково взято з сайту музею, перекладено та доповнено.

Я провела в музеї близько двох годин. Гуляючи від одного залу до іншого, мої емоції можна було порівняти з кардіограмою емоційно-нестабільної, людини в істериці. Дитяча цікавість і експерименти зі звуком, дивні тактильні відчуття тих інсталяцій до яких, о боги, можна було навіть доторкнутися і сльози від смислового навантаження майстерно виконаних соціальних проектів.
Однозначно рекомендую!!!
№3 “Getty Art Centre” Los Angeles. USA
http://www.getty.edu
Виділіть на це місце цілий день. The Getty Center величезний!!! Потрапляєте ви туди на спеціальному фунікулері, а далі найкраща панорама на Лос-Анджелес, надзвичайної краси сад та декілька корпусів наповнених естетичною насолодою.

Про Гетті: “J. Paul Getty Trust – це культурно-філантропний заклад, присвячений презентації, консервації та інтерпретації світової художньої спадщини.
Завдяки колективній та індивідуальній роботі своїх складових програм – Інституту збереження Гетті, Фонду Гетті, Музею Дж. Пола Гетті та Інституту досліджень Гетті, Гетті переслідує свою місію в Лос-Анджелесі та в усьому світі, служачи обом: загально зацікавленій ​​громадськості та широкому спектру професійних спільнот.
Через амбіційні проекти, в тому числі робота по збереженню мистецької спадщини, публікації, виставки, ініціативи щодо грантів та навчальні програми – ми працюємо над тим, щоб досягти тривалої диференціації в історії мистецтва, його збереження, а також  сприяти популяризації та розуміння мистецтва.
Близько 2 мільйонів відвідувачів щорічно насолоджуються мистецтвом, архітектурою та садами відвідуючи Центр  та Віллу Гетті.”
№4 “Kunstmuseum” Vaduz, Liechtenstein
https://www.kunstmuseum.li
Даний музей сучасного мистецтва вирізняється своєю стриманістю та продуманістю. Я насолоджувалася самим простором та надзвичайно влучним розташуванням предметів експозиції у ньому. Стільки геометрії вписаної у лаконічні приміщення будівлі.

Про музей (взято з сайту музею):
“Kunstmuseum Liechtenstein – це музей сучасного та актуального мистецтва в центрі Вадуца. Будинок музею, відкритий у 2000 році та має форму чорного куба з тонко-рефлексійним фасадом, що надсилає сильний меседж зовнішньому світу.
Наш девіз – відкритий розум, наш метод – діалог, наш підхід є сучасним.
№5 “Opera GAllery” Monaco
http://www.operagallery.com/monaco/
Єдина галерея у моєму списку топ галерей та арт-мезевїв. Річ у тім, що мистецькі музеї отримують набагато більше фінансування, адже є освітніми організаціями, корисного та розвиваючого дозвілля, переважно під егідою держави. Тому вони мають просторіші виставкові приміщення, запрошують “дорожчих” митців, організовують масштабні заходи. Та є серед галерей “конкерунти” музеям, наприклад “Опера”, представник мистецького ап-маркету. Відчуття ніби ти входиш у дуже дорогий бутік, речі в якому коштують як середній річний дохід у більшості людей на нашій планеті. Це дуже сучасна галерея з вишуканим, і від цього не менш актуальним, мистецтвом, метою якої є його продаж.
(фотографій галереї зсередини немає, авторське право, фото заборонені)
Про галерею: “Opera Gallery є одним з провідних міжнародних дилерів та представників сучасного та актуального мистецтва. Галереї розташовані у прайм локаціях  Нью-Йорку, Майамі, Аспена, Лондона, Парижу, Монако, Женеві, Цюріху, Сінгапурі, Гонконгу, Сеулі, Бейруті та Дубаї.

Немає коментарів:

Дописати коментар